Kurkimäen oman hiihtotapahtuman ideoi kyläkauppias Veli-Martti Tenovirta syksyllä vuonna 2000. Tavoitteena oli saada Kurkimäkeläiset yhdessä liikkumaan. Ensimmäisen (16-17.2.2001) 24h-hiihdon taustalle perustettiin toimikunta, joka totesi tapahtuman järjestämisen olevan haastava urakka, mutta hyvällä suunnittelulla ja reippaalla toteutuksella tapahtuma olisi järjestettävissä.
Päävastuu tapahtuman järjestämisestä oli ensimmäisen kymmenen vuoden (2001-2010) ajan erillisistä aktiivisista kyläläisistä kootulla toimikunnalla, Kurkimäen Kisan hoitaessa taloudenpitoa sekä latujen ja kaukalon kunnossapitoa. Tämän jälkeen kaksi seuraavaa vuotta (2011-2012) vetovastuussa oli Kurkimäen Kyläyhdistys ja Kurppis. Vuonna 2013 tapahtuma järjestettiin Kurkimäen kylän kaikkien yhdistysten (Kurjen Miekat, Kurppis, Kurkimäen Kisa, Kurkimäen Kuntoilijat ja Kurkimäen kyläyhdistys) yhteistyönä. Vuonna 2014 tapahtuma jouduttiin perumaan lumen puutteen vuoksi.
2001:
Hiihtotapahtuman jälkeen oli Koivurannassa varattuna sauna hiihtäjille ja huoltajille. Koivurannassa oli myös illanvietto, jossa oli tarjolla kahvia, pullaa ja limsaa. Hiihtoon osallistui yhteensä 14 joukkuetta (mm. Turulanmäen Tuulispäät, Kurkimäentien Kurottajat, Kuntorannan Ski Team, Turulanmäentien Turbot, Turulanmäentien Turilaat, Tiisseli Tarmot, Palomäentien Potku, Syrjäläntien Sytkyt, Tiihon Perkoi, Kujien Kiitäjät, Team Pätsi, Lievontien Lipittäjät). Tapahtumassa oli voiteluneuvontaa ja mahdollisuus ostaa voiteita edullisesti. Matti Kostamo ja Kalle Pentikäinen hiihtivät yhdessä vuorokauden ympäri.
2002:
Lasten ”karkkihiihto” järjestettiin ensimmäistä kertaa. Hiihtojen jälkeen pidettiin Koivurannassa loppukaronkka. Saunat lämpesivät ja pidettiin arpajaiset. Jokainen hiihtäjä sai Outi Tenovirran suunnitteleman kunniakirjan.
2003:
Mukana ”vierasjoukkueita”. Hiihdossa mukana 12 Kurkimäen joukkuetta sekä 2 vierasjoukkuetta. Koivurannassa kahvit hiihtotapahtuman jälkeen.
2004:
Tapahtuman alkaessa ja loppuessa soitettiin ”Porilaisten marssi”. Joukkueita oli mukana 13. Tapahtuman yhteydessä järjestettiin hevosratsastusta. Koivurannassa oli kahvit tapahtuman päätteeksi.
2005:
Tapahtuman lähtöön ja loppuun haettiin juhlavuutta. Kuopion kaupungin edustaja Jaana Vasankari leikkasi lähdön merkiksi ”lähtönauhan”. Hiihtotapahtuman päätteeksi viimeiset hiihtäjät kokoontuivat laturisteykseen ja mäenlasku kentälle suoritettiin numerojärjestyksessä taputusten ja hurraa –huutojen säestyksellä. Kaikki hiihtäjät merkitsivät hiihtokierroksensa isoon tauluun. Päättäjäiset pidettiin Koivurannassa, jossa oli imitaattori Ari Kuosmanen esiintymässä. Tapahtumassa oli myös voiteluopastusta. Mukana oli 13 joukkuetta.
2006:
Mervi Kettunen piti alkuverryttelyn koko yleisölle. Oheistapahtumana oli rusettiluistelua. Mukana oli 12 joukkuetta.
2007:
Tapahtuman ensimmäinen tunti aloitettiin katsauksella hiihdon historiaan. Kentällä hiihdettiin vanhoilla hiihtovälineillä ja vanhoissa hiihtoasuissa. Tapahtuman avasi silloinen Kuopion kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Leila Savolainen. Oheistapahtumana oli rusettiluistelua ja suksien voitelun opastusta. Tapahtumaa mainostettiin ensimmäistä kertaa ”tienvarsilakanoilla”. Partiolaiset paistoivat lettuja. Yöllä oli haastava sää, lunta satoi n. 20cm. Mukana oli toistakymmentä joukkuetta.
2008:
Hiihtoon liitettiin Varkaanlammen kautta pidempi latu (4km). Oheistapahtumana oli sauvakävelyä, jäämäki lapsille sekä monotanssit Koivurannassa. Jaana Vasankari avasi tilaisuuden ja hiihtotapahtuman toimikunta esitti kappaleen ”Läähätän ja läkähdyn”. Koululaisilta ensimmäistä kertaa joukkue mukana hiihdossa. Yhteensä mukana 19 joukkuetta.
2009:
Kimmo Anttonen hiihti 24 tuntia yksinään. Tämän saman on tehnyt aiemmin myös Matti Kostamo kertaalleen ja Kalle Pentikäinen kahdesti, mutta vuosiluvut eivät ole muistissa. Aikakirjoihin on jäänyt kuitenkin merkintä Kalle Pentikäisen ensimmäisen ”yksinhiihdon” pituudeksi 260 kilometriä.
2010:
Juhlavuoden kunniaksi tapahtuman päätteeksi järjestettiin ilotulitus. Koivurannassa oli tapahtuman jälkeen taikuri ja tarjoilua.
2011:
Oheistapahtumana curlingia.
2012:
Tapahtuman yhteydessä Minna Suurosen muotinäytös, Heinä-Hannun esiintyminen ja hernekeiton myyntiä soppatykistä. Partiolippukunta Kurjenmiekat rakensi tapahtuman aikana kentälle iglun. Kurkimäkeläiset yrittäjät olivat vahvasti tukemassa tapahtumaa taloudellisesti.
2013:
Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä kylän yhdistysten kesken. Buffetti palveli asiakkaita lähes koko tapahtuman ajan. Oheistapahtumina luisteludisco ja kaukalopallopelejä.
2014: Tapahtuma peruttiin lumen puutteen vuoksi
2015: Tapahtumaa ei järjestetty
2016: Tapahtumaa ei järjestetty
2017: Tapahtumaa ei järjestetty
Copyright © Kaikki oikeudet pidätetään